Menu

Nasza uczennica Agnieszka Kata Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej 2019

W środę 20 listopada 2019 roku odbył się w Poznaniu Finał XV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2019”. To konkurs, który promuje młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zachęca ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Dzięki niemu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii.
Konkurs rozgrywany jest w 3 etapach:
I etap: kwalifikacje - przygotowanie i nadsyłanie receptur. Uczniowie przesyłają przepisy na danie główne, wraz ze zdjęciem, zgodnie z tematem przewodnim konkursu. Podczas eliminacji wstępnych jury wybiera uczestników półfinału.
II etap: półfinał - 24 zakwalifikowanych uczniów bierze udział w rywalizacjach półfinałowych, odbywających się w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions.
III etap: finał - do ścisłego finału przechodzi 12 uczniów, którzy walczyć będą o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej
Konkurs organizowany jest przez Firmę Unilever Food Solutions. Jak od wielu lat, zakwalifikowaliśmy się do finału konkursu.
Do rywalizacji w tym roku stanęło 10 uczestników, którzy walczyli o staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w konkursie nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski - Wielkopolskiego Kucharza Roku. Między nimi była Agnieszka Kata z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. I zwyciężyła!
Zadaniem finalistów było przygotowanie 6 porcji dania głównego wegetariańskiego z bakłażana i dowolnego rodzaju kaszy. Agnieszka przygotowała danie: ravioli z kaszotto z bakłażanem i grzybami / puree z pasternaku / puree z bakłażana /sos kasztanowy / chips z kaszy gryczanej /piklowana cebula/oliwa z natki.

Agnieszko serdecznie gratulujemy i dziekujemy. Jesteś dumą naszej szkoły!

Uczennicę przygotowała do konkursu nasza kierowniczka warsztatów szkolnych Pani Beata Łuka, zaś konsultacji udzielili nasi absolwenci: Pan Kamil Tłuczek z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie i Pan Krzysztof Kowalski zwycięzca między innymi konkursu „Junior Culinary Cap” 2017, 2018 w Kielcach. Zapraszamy do galerii.

Elektroniczny punkt naboru

Szkolny punkt naboru

Dokumenty możesz złożyć przy wejściu do szkoły od ul. Spytka Ligęzy.


W przypadku problemów
z logowaniem do Aplikacji Nabór,
puste podanie znajdziesz tutaj.


Poczta punktu naboru
nabor@zsgrzeszow.pl

W najbliższym czasie

Wakacje! cool

Dziennik elektroniczny

Biblioteka szkolna

Szczęśliwy numerek

od 12.03.2020 

Poniedziałek  ... --   --
Wtorek   --   --
Środa   --   --
Czwartek   --   --
Piątek   --   --

Partnerzy

 




  

    




 

  

Kontakt

Zespół Szkół Gospodarczych 
im. Mikołaja Spytka Ligęzy

ul. Mikołaja Spytka Ligęzy 12
35-055 Rzeszów
tel. 17 748 35 00 
sekretariat@zsgrzeszow.pl

Technikum: technik hotelarstwa - technik organizacji turystyki - technik przemysłu mody - technik żywienia i usług gastronomicznych - technik usług kelnerskich
Szkoła Branżowa I Stopnia: kelner - kucharz  - cukiernik - krawiec

Menu