Menu

Nasza uczennica Agnieszka Kata Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej 2019

W środę 20 listopada 2019 roku odbył się w Poznaniu Finał XV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2019”. To konkurs, który promuje młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zachęca ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Dzięki niemu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii.
Konkurs rozgrywany jest w 3 etapach:
I etap: kwalifikacje - przygotowanie i nadsyłanie receptur. Uczniowie przesyłają przepisy na danie główne, wraz ze zdjęciem, zgodnie z tematem przewodnim konkursu. Podczas eliminacji wstępnych jury wybiera uczestników półfinału.
II etap: półfinał - 24 zakwalifikowanych uczniów bierze udział w rywalizacjach półfinałowych, odbywających się w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions.
III etap: finał - do ścisłego finału przechodzi 12 uczniów, którzy walczyć będą o tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej
Konkurs organizowany jest przez Firmę Unilever Food Solutions. Jak od wielu lat, zakwalifikowaliśmy się do finału konkursu.
Do rywalizacji w tym roku stanęło 10 uczestników, którzy walczyli o staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w konkursie nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski - Wielkopolskiego Kucharza Roku. Między nimi była Agnieszka Kata z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. I zwyciężyła!
Zadaniem finalistów było przygotowanie 6 porcji dania głównego wegetariańskiego z bakłażana i dowolnego rodzaju kaszy. Agnieszka przygotowała danie: ravioli z kaszotto z bakłażanem i grzybami / puree z pasternaku / puree z bakłażana /sos kasztanowy / chips z kaszy gryczanej /piklowana cebula/oliwa z natki.

Agnieszko serdecznie gratulujemy i dziekujemy. Jesteś dumą naszej szkoły!

Uczennicę przygotowała do konkursu nasza kierowniczka warsztatów szkolnych Pani Beata Łuka, zaś konsultacji udzielili nasi absolwenci: Pan Kamil Tłuczek z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie i Pan Krzysztof Kowalski zwycięzca między innymi konkursu „Junior Culinary Cap” 2017, 2018 w Kielcach. Zapraszamy do galerii.

Jubileusz Szkoły

Dziennik elektroniczny

Biblioteka szkolna

Szczęśliwy numerek

09.12.2019 - 13.12.2019

Poniedziałek  ... 16   05
Wtorek   21   03
Środa   18   15
Czwartek   27   33
Piątek   29   17

Partnerzy

 





  

    





 

 

 

Kontakt

Zespół Szkół Gospodarczych 
im. Mikołaja Spytka Ligęzy

ul. Mikołaja Spytka Ligęzy 12
35-055 Rzeszów
tel. 17 748 35 00 
sekretariat@zsgrzeszow.pl

Technikum: technik hotelarstwa - technik organizacji turystyki - technik przemysłu mody - technik żywienia i usług gastronomicznych - technik usług kelnerskich
Szkoła Branżowa I Stopnia: kelner - kucharz  - cukiernik - krawiec

Menu