Menu

Ogólnopolski Tydzień Kariery

W dniach 21-27.10.2019 odbył się Ogólnopolski Tydzień Kariery pod hasłem PASJA, PROFESJA, POWOŁANIE. W ramach szkolnych obchodów opiekunowie SZOK oraz szkolny doradca zawodowy zaplanowali szereg atrakcji.
W poniedziałek, 21.10 rozpoczęliśmy Tydzień Kariery happeningiem edukacyjnym. Na długiej przerwie każdy chętny uczeń i nauczyciel mógł wziąć udział w konkursach i quizach o tematyce planowania kariery zawodowej. Można było m.in. nauczyć się konstruować CV po polsku i angielsku, poznać zawody przyszłości, przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej, poznać zawody przyszłości czy wyznaczyć swoje cele zawodowe. Na chętnych uczestników czekały smakowite upominki. Zabawę prowadzili doradcy zwodowi oraz uczniowie klasy 1FG. 
We wtorek, 22.10 chętni uczniowie klas 1FG, 1CS, 1FS, 2CT, 3CT odbyli wycieczkę zawodową do Baranowa Sandomierskiego i Sandomierza. W programie m.in. zwiedzanie zamku i hotelu w Baranowie Sandomierskim, warsztaty savoir vivre czy podziwianie panoramy Sandomierza z Bramy Opatowskiej.
W środę, 23.10 uczniowie klas IV Technikum oraz klasy 3BS uczestniczyli w zajęciach "Jak zaprzyjaźnić się z rynkiem pracy" prowadzonych przez doradców z Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej przy Wojewódzkim Urzędzie Pracy w Rzeszowie.
W czwartek, 24.10 po raz pierwszy zorganizowaliśmy w naszej szkole mini targi pracy pod hasłem "Randka z pracodawcą". Uczniowie klas 1cs/TH, 1ds/TH, 1rg/Cukiernik oraz 2bt/TŻiUG mieli okazję przeprowadzić sterowane wywiady i porozmawiać z przedstawicielami współpracujących ze szkołą pracodawców. Nasze zaproszenie przyjęli: p. Agnieszka Trzyna, manager z Hotelu Apart12; p. Janusz Pyra, szef kuchni Restauracji Folk w Hotelu Bristol; p. Maksymilian Madro, event manager z Restauracji Lord Jack; p. Maciej Pasternak, szef cukierni Niebo w Gębie oraz p. Przemysław Błaż, właściciel Restauracji Kucharze. Nasi goście chętnie dzielili się z uczniami swoim doświadczeniem, opowiadali o realiach pracy w swoich firmach, możliwościach rozwoju w swoich zawodach. Jesteśmy im ogromnie wdzięczni za poświęcenie młodzieży czasu. Wierzymy, że te spotkania i rozmowy dały uczniom bezcenną możliwość zajrzenia "za kulisy" zawodów branży horeca. Za pomoc w organizacji spotkania dziękujemy p. Dorocie Grys i p. Marcinowi Purgaczowi.
Piątek, 25.10 był Dniem Higieny Pracy pod hasłem "Naucz się odpoczywać". W strefie relaksu na przewiązce obok biblioteki szkolnej można było pograć w gry planszowe, posłuchać muzyki relaksacyjnej czy po prostu poleżeć na leżaku i odpocząć. Strefa relaksu była, tradycyjnie już, wolna od telefonów komórkowych. W akcję włączyli się pedagodzy szkolni i biblioteka. Dziękujemy! Zapraszamy do galerii
Drodzy uczniowie - mamy nadzieję, że przygotowane przez nas atrakcje zainspirowały Was do planowania własnej kariery. Życzymy Wam trafnych wyborów edukacyjnych i zawodowych, aby Wasza PROFESJA była dla Was jednocześnie PASJĄ i POWOŁANIEM. Dziękujemy za wspólne działania - Agnieszka Czach Janicka, Jadwiga Domaradzka, Kamila Buraś. Zapraszamy do galerii.

W najbliższym czasie

18, 19 marca 2020
Rekolekcje Wielkopostne

Dziennik elektroniczny

Biblioteka szkolna

Szczęśliwy numerek

24.02.2020 - 28.02.2020

Poniedziałek  ... 36   08
Wtorek   28   22
Środa   24   13
Czwartek   03   06
Piątek   21   27

Partnerzy

 




  

    




 

  

Kontakt

Zespół Szkół Gospodarczych 
im. Mikołaja Spytka Ligęzy

ul. Mikołaja Spytka Ligęzy 12
35-055 Rzeszów
tel. 17 748 35 00 
sekretariat@zsgrzeszow.pl

Technikum: technik hotelarstwa - technik organizacji turystyki - technik przemysłu mody - technik żywienia i usług gastronomicznych - technik usług kelnerskich
Szkoła Branżowa I Stopnia: kelner - kucharz  - cukiernik - krawiec

Menu